Blaffende hond

door | 22 sep, 2019

blaffende hond
Zephalinda Dog Coach blog

Blaffende hond probleem.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

In mijn werk als hondengedragstrainer kom ik veel bij mensen thuis die problemen hebben met hun blaffende hond. De hond luistert niet naar de baas, en blaft vaak ongecontroleerd.
Er bouwt zich dan ergernis en frustratie op waarna het patroon zich gaat herhalen, en de stress alleen maar groter wordt. Het zal voor veel mensen herkenbaar zijn.

Een goede hondengedragstrainer kan professioneel inzicht geven in de hele dynamiek rondom het blaffen, en vooral ook waarom het toch telkens mis blijft gaan. Het is vaak een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Maar ja, maar waar moet je precies beginnen ?

In deze blog geef ik wat inzichten waarom het blaffen bij honden ontstaat en hoe je er zelf onbewust aan bijdraagt.

 

Mocht je meer geïnteresseerd zijn in probleemgedrag als verlatingsangst, bijten, een bange hond of gebrek aan controle, klik dan op dat woord voor mijn aparte blog over het onderwerp.

 

Waarom honden blaffen

Honden geven met blaffen een signaal af van onraadvervelingonzekerheid of vragen om aandacht. De momenten waarop de hond blaft zijn meestal (onbewust) aangeleerd door ons, of ze komen voort uit het instinct. In dat laatste geval is de hond dus geen andere reactie aangeleerd dan te blaffen. Blaffen tijdens een spelletje is een voorbeeld van een onbewust aangeleerde reactie. Blaffen als afweer tegen een andere hond is instinctief.

 

Waardoor is het blafprobleem ontstaan

Blaffen is voor de hond een hele normale manier van uiten, maar wij kunnen maar moeilijk tegen het lawaai en begrijpen de reden van het blaffen ook vaak niet. De hond geeft iets aan en wil daarmee een reactie opwekken. Wij als mensen kennen deze taal niet, en reageren dan vaak op een manier die de hond niet begrijpt. Of sterker nog we reageren op een manier die de hond aanmoedigt het te blijven doen. En zo is er snel een blafprobleem met vicieuze cirkel geboren.

 

Weten wanneer de hond gaat blaffen

Door de tijd heen gaan we als hondeneigenaar feilloos aanvoelen wanneer de hond zal gaan blaffen.
De hond is als het ware geconditioneerd om met blaffen of opgewondenheid aan te geven dat er ‘iets’ gaat gebeuren of is gebeurd.

Veelvoorkomende momenten waarop dit zich afspeelt zijn het klinken van de deurbel, bezorging van de post, ontmoetingen van de hond met andere honden of bezoekers thuis, passerende objecten of het moment van vertrek naar buiten.
We weten al dat de hond gaat blaffen, maar toch krijgen we het niet onder controle. Het is als het ware onvoorspelbaar in z’n voorspelbaarheid.

 

Wat doen de meeste eigenaren ‘fout’

Oplossingen blaffende hond

De meeste hondenbezitters willen alleen het beste voor de hond. Daarom kun je ook niet echt spreken dat je iets je ‘fout’ doet.

In mijn praktijk als gedragsprofessional zie ik echter wel wat ‘triggers’ die vaak terugkomen zoals:

  • een hondeneigenaar die een gespannen indruk maakt
  • een hondeneigenaar die te verbaal is naar de hond
  • een hond die in huis en buiten veel vrijheden kent
  • een hond die veel zelf het initiatief neemt
  • weinig vaste structuur om de hond heen
  • een hond die snel overprikkeld raakt
  • een hond die onzeker is

Al met al is er dus vrijwel altijd sprake van een tekortgeschoten opvoeding van de hond en kennistekort bij de baas.

Het analyseren en aanpakken van de hele dynamiek rondom het blaffen maakt daarom deel uit van de consults die ik heb bij hondenbezitters thuis.

 

Is er een ‘snelle fix’ ?

Ik denk dat de meeste hondenbezitters zoeken naar een ‘snelle fix’, of een video op internet met ‘de oplossing’.
Ook als je dit stukje leest had je dat misschien in gedachte. Je wilt zelf ontdekken wat je moet doen, en dat het liefst meteen toepassen.
Maar je verdwaalt toch snel in allerlei sites met adviezen, blogs of filmpjes op internet.
De slagingskans staat er nooit bij, en het effect – als dat er al is – duurt meestal maar kort.

Ik heb jaren nodig gehad om genoeg kennis en ervaring op te bouwen om de succeskans hoog te krijgen.
Het is voor veel hondenbezitters echt een weldaad om eens van een professional als mij te horen wat er nu precies allemaal mis gaat, en vooral wat er aan moet worden gedaan.

 

Hoe ga ik te werk als gedragstrainer 

Ik richt me als hondengedragstrainer niet alleen op hondengedrag, maar vooral ook op de verstandhouding tussen hond en baas.
Begrijpt je hond jou ? Ben je goed ‘leesbaar’ voor de hond ? Allemaal cruciale onderdelen die ik belicht in mijn consults.

De meeste mensen ervaren mijn coaching en praktische instructies als een onmisbare schakel naar verbetering en succes.
Een professional die een goed onderbouwde mening geeft is veel waard en moet voelen als een warm bad van herkenning en nieuwe inzichten.

Ik kan die schakel zijn die je leven met je hond voor altijd positief kan beïnvloeden. Mijn kennis is groot, en de consults openen voor veel mensen een nieuwe wereld. Een wereld waarin je op een ontspannen manier met je hond kunt omgaan zonder stress of probleem. Is dat niet fantastisch !

De kracht van mijn aanpak is ook dat ik je veel tijd bespaar door langs te komen en precies aan te geven wat er moet gebeuren. Je krijgt mijn jarenlang opgebouwde kennis meteen tot je beschikking.

Mijn kennis heeft waarde die je altijd kunt blijven gebruiken.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: