Controle over je hond
Controle over je hond.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.
Ik kom als hondengedragstrainer veel in aanraking met hondenbezitters die de controle over de hond deels of volledig missen.
Je ziet het ook veel om je heen gebeuren. Honden die wegrennen in een uitlaatgebied, honden die andere honden belagen, honden die trekken aan de lijn.
Allemaal ‘bewegingen’ die de hond zelf initieert en die jij niet wilt. Maar hoe zeer je ook je best doet, je hebt er geen vat op.
In deze blog ga ik dieper in op dit ‘controle probleem’. Ik ga langs de verschillende soorten probleemgedrag en draag oplossingen aan.
Mocht je meer geïnteresseerd zijn in probleemgedrag als blaffen, verlatingsangst, bijten, of een bange hond, klik dan op dat woord voor mijn aparte blog over het onderwerp.
Hond trekt aan de lijn
Ik zie dit heel vaak terug tijdens bezoeken aan klanten. De hond leidt als het ware een
eigen leven aan de lijn, en bepaalt de wandeling.
Ook huisbezoeken die ik doe voor andere gedragsproblemen leveren vaak een trekkende hond buiten op.
Wat is dat toch met die hondenlijn en de hond die iets ander wil dan wij ?
Gemiddeld genomen trekken honden uit puur enthousiasme (blijdschap/opgewondenheid) of omdat ze dominant zijn en de leiding willen nemen.
De hond kent veel prikkels die het trekken versterken of triggeren, zoals het volgen van geurtjes op de route, trekken naar passerende honden of naar bewegende objecten zoals vogels of fietsers.
Als de hond de wandeling bepaalt is hij bezig met zijn omgeving of territorium.
Hij wil dat verkennen of afschermen tegen ‘indringers’. De hond is dus sterk gefocust en ziet de baas alleen nog als object dat de lijn vast heeft. Maar anders niet.
En zolang de baas niet belangrijker is dan de omgeving van de hond zal het probleem blijven bestaan.
De oplossing van het trekken aan de lijn ligt daarom altijd in het herstellen van de relatie tussen hond en baas.
Uitvallen naar andere honden
Ook dit komt vaak voor, en je hoeft alleen maar uit het raam te kijken om allerlei voorbeelden te zien buiten.
“Je bent jaloers op hondjes die netjes meelopen, en vraagt je af wat het verschil maakt met jouw situatie”.
Jouw hond wil namelijk optreden tegen andere honden. Gewoon even een punt maken, meestal zonder agressie.
Je verliest dan de controle en moet alle (verbale) zeilen bijzetten om weer rust te creëren.
Voorspellende kenmerken die ik onderscheid m.b.t. uitvalgedrag zijn de volgende:
- De hond is al opgewonden bij vertrek
- De hond heeft een lijn die uitvallen toelaat of stimuleert
- De hond is niet gefocust op zijn baas maar op zijn omgeving
- De baas anticipeert al op uitvallen, en is er niet gerust op
- De hond loopt vaak dezelfde route
- De hond snuffelt overmatig
- De hond raakt niet al z’n energie kwijt tijdens het wandelen
- De hond luistert niet
Bij het oplossen van het uitvallen van de hond moet je dus kijken naar de focus van de hond, de lijn, het verloop van de wandeling en de energie van baas en hond.
De hond luistert niet / komt niet / blijft niet
Je hond loslaten, en er dan zeker van zijn dat ie bij je blijft. Het is een wens van veel hondenbezitters.
Maar ja, de gehoorzaamheid laat meestal te wensen over. De hond loopt gewoon weg, of blijft niet zitten als wij dat willen.
We vatten dit samen onder het kopje ‘de hond luistert niet’. Laten we daar eens wat dieper op inzoomen.
Het ‘niet luisteren’ valt eigenlijk uiteen in 3 onderdelen:
– de hond heeft nooit geleerd wat we van hem verwachten
– wij communiceren op een manier die de hond niet begrijpt
– de hond vindt ons niet belangrijk genoeg om naar te luisteren
In alle drie de gevallen ligt de oplossing van het niet luisteren dus bij onszelf.
Wij moeten beter leren communiceren met de hond, en duidelijk zijn in wat we vragen. Het ‘komen’ en ‘blijven’ moet aangeleerd worden.
We moeten daarna blijven oefenen en een voorspelbare reactie van onze hond verlangen. Zolang we niet belangrijk zijn voor onze hond zal de hond altijd kiezen voor zijn instinct en de situatie ‘overnemen’.
De hond is snel afgeleid
Alles wat de hond ziet lijkt hem te interesseren, behalve jou. We kunnen dit gedrag vaak moeilijk plaatsen. Is het zijn karakter ? Heb ik het hem zelf aangeleerd ? Geef ik te weinig aandacht ?
Honden die snel zijn afgeleid zijn vaak waaks, beschermend of bang. Ze moeten op hun hoede zijn, zowel binnen als buiten.
Ik kom veel bij gezinnen waar de hond vanuit huis of tuin alert is op alles wat zich om hem heen beweegt. De hond waakt dan continue.
Ook zijn er bange hondjes die altijd onzeker zijn over wat er zich binnen hun ‘domein’ afspeelt. Veel commotie om de hond heen leidt dan tot onzekerheid buiten.
Onder de top van de afleidingen kunnen we toch wel de deurbel rekenen. Bij de meeste huizen zal dat een felle reactie van de hond opleveren. Toch zijn ook afleidingen als deze prima te weerstaan voor honden, mits we ze er op trainen.
De oplossing voor afleiding is bijna altijd het veranderen van de focus van de hond, en het trainen van impulsreacties. Ook moet er gewerkt worden aan vertrouwen, en wederzijds respect.
Opspringen van de hond
Opspringen is vaak een uiting van opwinding van de hond. Hij wil zich graag kenbaar maken en zet daarbij alles in de strijd. Ik zie het bij kleine hondjes maar ook bij grote. Veel hondenbezitters schamen zich als de hond tegen een ander opspringt, maar voelen zich machteloos.
Het opspringen is meestal geen op zichzelf staand gedrag. Er spelen meestal veel meer gedragsproblemen zoals overmatig blaffen, of het niet luisteren naar commando’s.
De oplossing voor het opspringen is de hond ander gedrag leren. Wij willen niet dat de hond het doet, maar roepen dan ‘foei’ en denken dat de hond er mee stopt.
Honden kennen onze taal echter niet, dus moeten we ze veel duidelijkere instructies geven. Instructies vanuit het perspectief van de hond, en niet vanuit de mens.
Herhaling is daarbij belangrijk om te voorkomen dat je niet in het oude patroon terugvalt.
Hoe ga ik te werk als gedragstrainer
Het zal enige tijd kosten om de controle over je hond te herwinnen. Ik denk dat iedereen dat wel begrijpt. Sommige dingen kunnen snel worden opgelost, en andere duren wat langer.
Het versterken van focus en vertrouwen is bijvoorbeeld een proces dat ik in gang kan zetten en begeleiden, maar waarvan de duur wat kan varieren. Je hebt te maken met zoveel ingredienten dat er niet 1 ideale fix is. Het is maatwerk omdat de dynamiek in elk huishouden en bij elke hond anders is.
Daarom maak ik ook geen korte Youtube video met alle oplossingen. Wat werkt voor de ene hond, werkt wellicht niet voor jouw situatie.
De kracht van mijn aanpak is ook dat ik je veel tijd bespaar door langs te komen en precies aan te geven wat er moet gebeuren. Je krijgt mijn jarenlang opgebouwde kennis meteen tot je beschikking.
Mijn kennis heeft waarde die je altijd kunt blijven gebruiken.