Een bange hond

door | 15 jun, 2019 | Angst bij honden

Een hond die bang is.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

Als hondengedragstrainer word ik vaak ingeschakeld een bange hond te helpen.
In deze blog geef ik inside informatie over diverse soorten bangheid zoals angst voor geluiden, objecten, of andere honden.
Ook ga ik in op opsluitingsangst en omgevingsangst.

Welke soort angst heeft jouw hond ? Kijk hieronder en leer je hond kennen.

Verlatingsangst

Ik heb een aparte blog gemaakt over dit onderwerp.
Klik hier voor meer informatie.

 

Angst voor geluiden of knallen

Na verlatingsangst is dit de meest voorkomende vorm van angst.

Wat ik het meest tegenkom in deze categorie is angst voor vuurwerk of onweer, maar ik zie ook talloze andere varianten.

Denk dan aan een hond die bang is voor geluiden als de windknetterende uitlaten, de föhn, stofzuigers, grasmaaiers, keukenapparatuur, deurportierenwinkelwagentjes, skateboards, schreeuwende kinderen enz.

De ‘trigger’ is meestal een aanhoudend hard geluid dat de hond niet kan plaatsen. Het probleemgedrag ontwikkelt zich daarna als de hond niet aan de geluiden kan wennen en blijft terugvallen in de angst.
Hoe vaker het incident zich voordoet hoe sterker de angst wordt en hoe verder de angst zich uitbreidt. Veel honden worden daarom bang van steeds meer geluiden.
En ook de plekken waar het geluid zich voordoet worden kan een soort ‘angstgebied’ worden.

Angst voor objecten

Angst voor objecten ligt een beetje in het verlengde van de angst voor geluiden. Hier is het eigenlijk een mix van geluid en de intimiderende omvang van een object.

Voorbeelden zijn honden die bang zijn voor rollende kliko’s, vliegers die klapperen in de lucht, vliegtuigen, vrachtwagens of scooters.

Honden zien de objecten als iets dat onstabiele, intimiderende energie uitstraalt en reageren daar dan op. Daarom kan er ook angst ontstaan voor zoveel dingen.
Alles wat aan het criterium ‘onstabiel, intimiderend’ voldoet komt zo in aanmerking.

We kennen nu de ‘trigger’, en we weten ook dat we aan de objecten zelf niets kunnen veranderen. En omdat ook gewenning aan het geluid vaak niet helpt, ligt de oplossing van deze vorm van angst altijd bij de hond en de baas.
Zij moeten werken aan onderling vertrouwen en samen een nieuwe stabiele dynamiek creëren.

 

Bang voor mensen

angstige hond

Honden kunnen ook bang worden voor mensen of groepen die intimiderend zijn. Er is dan vaker angst voor mannen dan vrouwen, en ik zie ook veel angst voor joggers, bezoekers in huis, drukke winkelgebieden of schoolpleinen.

Je zou kunnen zeggen dat een persoon die dreigend overkomt op een hond, of groepen die veel ‘reuring’ veroorzaken de boosdoeners zijn.
Net als bij angst voor geluiden kan de angst zich gaan uitbreiden als hij eenmaal geworteld is.

Mensen weten zich meestal geen raad met een hond die bang is voor de ene persoon, en blij wordt van de andere.
Wij mensen kunnen verstandelijk redeneren en ons over angst heen zetten. Maar bij honden werkt het niet zo. Een hond kijkt naar wat je uitstraalt ofwel de energie die je hebt. Is deze niet stabiel en rustig dan ervaart de hond stress die over kan gaan in angst.

Bang voor andere honden

Sommige honden zijn bang voor alle andere honden, maar de meeste slechts voor bepaalde honden. De bangheid richt zich meestal op honden die bovenmatig energiek zijn, of honden die op ze af komen rennen of blaffen.

Ook hier zie je dus weer de ‘intimiderende energie’ terug die we ook zagen bij de angst voor objecten of mensen. Het aanpakken van dit probleem vereist niet alleen een hondenlijn, maar ook een fundamentele inzet om verandering te brengen.
Een hond meer vertrouwen te geven begint bij de communicatie tussen hond en baas. Is deze goed, dan is er voor angst geen ruimte meer.

 

Opsluitingsangst

Denk hierbij aan een hond die bang is in afgesloten ruimtes zoals de bench of andere ruimtes in huis. Deze angst kan heftig worden als de hond er uit wil.

Niet elke hond is van nature gewend om in kleinere ruimtes te verblijven. Zeker niet als we dit niet geleidelijk bij de opvoeding hebben geïntroduceerd. Sommige rassen zoals wolfachtige, husky’s, akita’s en bepaalde berghonden kunnen zelfs helemaal niet tegen opsluiting.

Bedenk ook dat als we onze hond alleen voor ‘ons gemak’ gaan opsluiten of isoleren, we erg veel stress veroorzaken. Een hond moet het gevoel krijgen dat hij erbij hoort en moet zijn mentale en fysieke energie kwijt.
Opsluiting is dus een heel delicaat proces dat prima kan werken, maar alleen als het op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Omgevingsangst

Dit is de angst voor de hond om in een bepaalde ruimte of omgeving te verblijven. Denk aan een hond die bang is in en om het huis, de tuin of auto. Ook kan een hond buiten bang zijn om verder te lopen een bepaald gebied in.
De hond kan dan blokkeren en terug naar huis willen.

Een hond die niet goed is gesocialiseerd, zoals een zwerfhond uit het buitenland, kan erg gevoelig zijn voor omgevingsangst. Deze honden kennen de moderne menselijke wereld niet en zien dit als een bedreiging.

Een andere ‘trigger’ kan zijn dat de hond op een bepaalde plek een negatieve ervaring heeft opgedaan waardoor zijn vluchtdrift de overhand neemt.

Toch kan de ‘trigger’ soms ook dieper verborgen liggen. Een hond die niet mee wil een bepaald gebied in kan een geur ruiken die wij niet ruiken.
Deze geur kan afschrikken en de blokkade veroorzaken.

Omgevingsangst kan overal optreden maar ik zie het vaak in de omgeving van een supermarkt, scholen, drukke kruispunten of gebieden waar knallen hoorbaar zijn.
Maar ook een paar meter van huis de straat op kan het ineens mis zijn. De hond kan terug willen of volledig blokkeren.
Wordt het probleem niet aangepakt dan kan de hond ook gaan anticiperen op het gevaar en mogelijk steeds meer gebied gaan mijden.

 

Hoe ga ik te werk als gedragstrainer 

Een hond van angst afhelpen kan een complex proces zijn. Omdat ik als hondengedragstrainer vooral de hondeneigenaar instrueer, ligt niet alles binnen mijn macht.
De wisselwerking tussen hond en baas zal het succes bepalen, samen met de input en sturing die ik daarbij geef.

Een simpele fix is er in ieder geval niet. Het is maatwerk omdat de dynamiek in elk huishouden en bij elke hond anders is.
Daarom maak ik ook geen 5-minuten Youtube video met alle oplossingen. Wat werkt voor de ene hond, werkt wellicht niet voor de jouwe.

De kracht van mijn aanpak is dat ik je veel tijd bespaar door langs te komen en precies aan te geven wat er moet gebeuren. Je krijgt mijn jarenlang opgebouwde kennis meteen tot je beschikking.

Mijn kennis heeft waarde die je altijd kunt blijven gebruiken.

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: