Een pup opvoeden
Een pup opvoeden.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.
Als fulltime hondengedragsdeskundige krijg ik veel te maken met mensen die bezig zijn met de opvoeding van hun pup.
Iedereen doet z’n uiterste best voor de nieuwe inwoner, maar het is soms lastig overal aan te denken en alles te weten.
Om je op weg te helpen heb ik hieronder de belangrijkste onderdelen beschreven waar ik als gedragstrainer in praktijk veel vragen over krijg. Want het laatste wat je wilt is je pup aankijken en niet weten wat hij wil, of begrijpen wat hij doet…
Ik wens je veel leesplezier, met hopelijk ook het antwoord op jouw vraag.
De basisbehoeftes van je pup kennen
Bij het opvoeden van de hond is het fundamenteel dat je de behoeftes van je hond kent. Deze moeten voorop staan als je een goede relatie wilt ontwikkelen met je hond.
Gelukkig vraagt een hond niet veel van zijn baas, en zijn zijn behoeftes eenvoudig:
– juist leiderschap en aansturing
– duidelijke structuur in het dagelijks leven (wat mag wel en wat mag niet)
– een focus van de hond op de baas (en niet op andere honden of de omgeving)
– beweging en een juiste gemoedstoestand
– veiligheid, eten, slapen en behoefte doen
Pas je deze vijf kenmerken toe, dan zul je een goed gebalanceerde hond hebben die een trouwe kameraad is.
Zindelijkheid trainen – wat is de beste methode
Het kost even wat inspanning om de pup op het punt te krijgen dat hij buiten zijn behoefte doet op aangewezen plaatsen.
Sommige pups zijn al zindelijk als je ze krijgt, maar als je zelf aan de bak moet reken dan op 1 a 3 weken tijd om dit te trainen.
Begin met de pup te observeren en de momenten te ‘lezen’ dat bij zijn behoefte wil doen. Het beste, en meest praktische idee is om hiervoor een bench te gebruiken.
Als het zover is, ga dan snel naar buiten en zet de pup in het gras. Als je dit herhaalt zal de pup na enige tijd begrijpen dat hij z’n behoefte daar moet doen. Verder kun je ook anticiperen door de pup om de 2 uur uit jezelf al naar buiten te laten.
Een hondentoilet is een fijne optie als je niet direct toegang hebt tot een buitenplek met groen.
Hou er rekening mee dat de pup om de 2 uur iets zal moeten doen. Gedurende de nacht kun je puppy pads in de bench leggen.
Basis gehoorzaamheid – hoe oefen je dat
De basiscommando’s die we willen overbrengen zijn ‘Zit‘, ‘Kom‘, ‘Blijf‘ en ‘Af’.
We willen daarmee bereiken dat we altijd controle hebben over de hond.
Voor de hond zijn de uitingen niet echt natuurlijk, en dus moeten we die gaan aanleren. De beste manier om dat te doen is door er dagelijks 2x 5 minuten trainingstijd voor in te ruimen. Meer tijd is niet zinvol omdat de oefeningen voor de pup mentaal zwaar zijn en dus erg vermoeiend.
Het doel van de oefening is de woorden te koppelen aan de handeling die de hond moet verrichten. Mijn belangrijkste tips voor succes zijn:
– maak oogcontact tijdens de oefening
– gebruik bij voorkeur lichaamstaal als je arm en hand om iets duidelijk te maken
– beperk het gebruik van spreektaal zo veel mogelijk
– oefen de commando’s door een hondenlijn in te zetten (ook in huis)
– beloon de hond als de oefening lukt met een aai (of eventueel een klein snoepje)
Geef dus richting op een manier die de pup begrijpt. Het vraagt soms wat kunst en vliegwerk, maar het is erg leuk om te doen en is het begin van jullie band samen.
Hoe communiceer je met een pup
Veel mensen denken niet echt na over communicatie, maar zouden dat natuurlijk wel moeten. Want hoe wil je dat de pup jouw intenties gaat begrijpen ?
Tegen de pup praten gebeurt veel, maar de hond geeft geen antwoord. Ook het optillen, aaien, roepen en oogcontact maken kun je zien als communicatie. En natuurlijk de belangrijkste vorm is onze eigen lichaamstaal die de pup probeert te lezen. Want de pup doet er alles aan om ons te begrijpen, maar zijn wij wel begrijpelijk voor de pup ?
Mijn tips om zelf begrijpelijker te worden voor je pup en de juiste intenties over te brengen:
- Probeer veelvuldig oogcontact te vermijden.
De pup wordt geactiveerd door te kijken en denkt dan dat we iets gaan doen. Let daar goed op. - Praat niet te vaak tegen de pup.
Probeer dingen over te brengen zonder woorden. Het klinkt logisch omdat de pup geen taal kent, maar soms vergeten we dat een beetje. - Varieer je eigen energie.
Doe jij opgewonden, dan doet de pup dat ook. Doe jij gestrest, dan raakt de pup ook gespannen. Probeer daarom kalme energie uit te stralen want die zal de pup liever willen volgen. - Geef het juiste voorbeeld als je niet wil dat de pup dingen doet.
Veel mensen zeggen ‘nee’ of “foei’, maar dat heeft geen betekenis voor de pup. Beter is de pup te tonen wat je wel wilt. Voorbeeld: de pup mag niet op de bank. Zorg dat hij er niet op kan, of duw hem langzaam terug.
Wat is een goede structuur
Structuur heeft betrekking op een vast dagritme. Voor een pup werkt de wereld het beste als deze voorspelbaar en begrijpelijk is. Dus op bepaalde tijden gaan we wandelen, slapen, eten en spelen. Volg daarvoor een zeker plan. En doe dat ook voor het alleen zijn. Als de pup een tijdje alleen moet zijn oefen dat dan van begin af aan in het dagelijkse of wekelijkse ritme. Zorg er daarbij voor dat elk lid van het gezin zich houdt aan hetzelfde vaste ritme.
Hoe lang moet een pup slapen
Pups moeten heel veel slapen, maar wij geven ze lang niet altijd de gelegenheid. Gevolg zijn overprikkelde pups die constant aandacht vragen.
Zorg dat een pup tussen de 16 en 20 uur slaapt per dag. Dat is nodig om lichaamsfuncties als de motoriek en de hersenen zich goed te laten ontwikkelen.
Een goed uitgeruste pup is een pup die beter in staat is te begrijpen wat wij willen. Geef de pup dus de rust die hij moet hebben, en laat een slapende pup gewoon slapen. Puppy’s die niet voldoende slapen worden teveel gestimuleerd, bijten in handen/benen, hebben meer ongelukjes en piepen/janken veel.
Geef de hond een rustige vaste slaapplek in een donkere ruimte, zonder veel bijgeluiden. Net als voor ons is goede slaap fundamenteel om ervaringen te verwerken en uit te rusten. Een hond die slecht slaapt kan bepaalde problemen hebben, of anders overdag problemen gaan veroorzaken.
Stel grenzen
Pups moeten leren dat ze niet elk gedrag altijd kunnen uitleven.
Een voorbeeld is op de bank springen. Je kunt dat een pup natuurlijk weer afleren, maar beter is het om geen situaties te kweken waarbij dit ongewenste gedrag uberhaupt in beeld komt. En voor de pup maakt hiet niet uit. Ze hebben vaak helemaal geen behoefte om dingen te doen die wij niet willen. Het is voor de pup gewoon een eerste reflex omdat hij instinctief handelt.
Laat de dingen die je niet wilt dus niet de overhand krijgen, zodat het zich ook niet ontwikkelt tot iets wat relevant wordt en weer teruggedraaid moet worden.
De juiste voeding
Elke hond heeft goed gebalanceerde voeding nodig. Een pup is nog in de groei en heeft in de eerste fase meer voeding nodig dan in het volwassen stadium. Verder is het extra belangrijk dat alle voedingsstoffen in voldoende mate aanwezig zijn. Doe daarom serieus onderzoek naar de behoeftes van jouw hond.
Er zijn diverse varianten voer waar je uit kunt kiezen en die zijn meestal afgemeten voor de leeftijd. Denk aan harde brokken, zacht voer of rauw voer.
Doe een controle op de ingrediënten, en ga niet zomaar voor makkelijk of goedkoop. Want deze producten bevatten vaak vulmiddelen of voedselvormen die niet zo gezond zijn voor een hond (denk aan rogge, mais, spinazie, paprika, tomaten, soja, transvetten, sojaolie en geur en smaakstoffen).
Het belangrijkste deel van de voeding zijn de dierlijke eiwitten. Die moeten in voldoende mate aanwezig zijn. Niet te veel en niet te weinig. De precieze percentages verschillen altijd maar kies iets dat niet uitschiet naar boven of beneden.
Ikzelf hou van kant-en-klaar rauw voer voor mijn hond. Rauw vlees is natuurlijk en kost de hond de minste moeite om te verteren. Het bevat vaak een keuze uit rund, lam, konijn, kip en vis, met ook orgaanvlees en vetten, aangevuld met vitaminen en mineralen. Pups kunnen er al vroeg mee beginnen.
Als het gebit volgroeit is kun je ze ook een kluifje geven zoals een schenkel of mergpijp.
Ik ben geen fan van snoepjes met veel toegevoegde onnatuurlijke stoffen. Zoek het liever dichter bij de natuur.
Het is overigens niet nodig om honden altijd toegang tot eten te geven. Doseer het bijvoorbeeld in 2 eetmomenten per dag.
Wat is precies voldoende beweging
Puppy’s zijn van nature volgers en volgen hun moeder zonder problemen. Als ze in een gezin komen gebruik dan dit natuurlijke vermogen en koester zijn volgzaamheid. Op latere leeftijd heb je hier alleen maar plezier van. In de groeifase laat je je puppy kort uit omdat hij nog niet volgroeid is. Overdreven opwinding buiten is ook niet bevorderlijk.
Laat de pup wennen aan een hondenlijn door deze in huis om te doen zonder te wandelen. Hierdoor went hij aan de sensatie om zijn nek. Als je samen gaat lopen, loop dan met hem mee of nodig hem uit jou te volgen. Trek niet aan de lijn, wees voorzichtig in de eerste maanden van zijn ontwikkeling. Bouw de beweging rustig op, en vraag niet te snel te veel van de pup.
Introductie van ‘nieuwe’ dingen in het leven van de pup
Wij mensen kunnen heel snel schakelen als er nieuwe dingen op ons pad komen. We passen ons aan, en gaan weer verder met ons leven.
Bij honden moeten nieuwe dingen echter niet zomaar worden opgelegd want dat kan leiden tot problemen. Nieuwe dingen moet je bij je hond dus introduceren.
Je moet in dit opzicht denken aan het voor de eerste keer gebruiken van de bench, de hondenborstel, trimschaar, het meerijden in de auto, of nat worden in water.
Een foute, negatieve of te snelle introductie kan leiden tot angst en paniek die bijna niet meer is terug te draaien. Denk aan mensen die de hond geforceerd willen wassen of bijvoorbeeld in water willen sturen terwijl de hond dat zelf niet wil. Je kunt hiermee een langdurige angst creëren bij de hond.
Een goede introductie draait om rust, en om het feit dat de nieuwe ervaring positief moet worden. Neem alle tijd, dwing de hond niet en maak van de introductie iets leuks door bijvoorbeeld het object een lekkere geur te geven.
Socialiseren met honden en kinderen
Pups zijn nieuwsgierig en willen graag spelen. Maar dat betekent niet dat we van alles maar moeten laten ‘gebeuren’. We moeten de regie houden en de pup beschermen.
Let er dus op wat je toelaat bij de pup en vermijd interacties die met veel geluid en energie gepaard gaan. Dus geen druk springende honden om de pup heen, of rennende en schreeuwende kinderen. De pup kan daar bang van worden, en dat heb je niet zomaar meer teruggedraaid.
Het belang van een goed werkende roedel
Honden willen van nature tot een roedel behoren. Als hij bij nieuwe eigenaren komt zal hij daarom gaan aftasten wat zijn positie is. Moet hij volgzaam zijn, of kan hij ook zelf initiatief nemen. Of moet hij zelfs de roedel leiden. Het zijn belangrijke aandachtspunten die gaandeweg veel kenmerken van het gedrag van de hond zullen vormen.
Kun je wel wat hulp bij de opvoeding van je pup gebruiken ?
Ik ben professioneel hondengedragsdeskundige, en ben blij dat je mijn artikelen leest. Het opdoen van kennis is altijd een belangrijke stap om de relatie met je hond(en) te verbeteren.
Ik deel daarom graag wat ik weet. Hetzij in een artikel, hetzij in een persoonlijke afspraak. Want hondenbezitters bezoeken is namelijk wat ik meestal doe. Ik ga bij mensen langs of heb een online afspraak om het over de hond te hebben en te kijken hoe dingen beter kunnen.
Voor bezitters van een pup of jonge hond heb ik ‘opvoedconsults‘ aan huis waarin ik inga op allerlei praktische zaken over gedrag, gehoorzaamheid, communicatie, voeding, benchgebruik en nog veel meer. Ik geef de mensen op die manier de best denkbare start met hun hond.
Speekt dit jou ook aan of heb je er vragen over, laat dan hieronder een berichtje achter. Je kunt er ook meer over lezen op deze pagina.