Gedragstherapie voor je hond – hoe werkt dat ?
Gedragstherapie voor je hond.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.
Ik werk al sinds 2015 als hondengedragstherapeut en heb in die tijd gelukkig veel hondenbezitters kunnen helpen. Tijdens al mijn klantbezoeken heb ik mijn kennis gedeeld, en zelf ook veel bijgeleerd.
Om altijd het beste te kunnen bieden volg ik internationale trainingen en sta ik in contact met toptrainers in Amerika.
Mijn aanpak zou ik omschrijven als professioneel, mens- en diervriendelijk, en effectief.
In dit blog vertel ik je iets meer over wat je kunt verwachten als je bij mij gedragstherapie voor je hond volgt. Duurt het lang, helpt het echt, en moet je zelf ook aan de bak ?
Laten we er eens naar kijken.
Gehoorzaamheid of gedrag ?
Veel mensen mixen deze twee begrippen door elkaar, maar ik hou me alleen bezig met hondengedrag. Gehoorzaamheid draait meer om het leren van begrippen als het luisteren, komen, zitten en blijven. Dat wordt vooral onderwezen tijdens puppy cursussen.
Een specialisme in hondengedragstherapie omvat veel meer dan dat.
Ik hou me vooral bezig met gebieden waar gedragsproblemen ontstaan.
Je moet dan denken aan:
- Blafproblematiek
- Verlatingsangst
- Angst voor geluiden en bewegende objecten
- Bijtproblemen
- Trekken en uitvallen aan de lijn
- Kleine misdragingen (grommen, plassen, opspringen etc.)
Behalve dat geef ik ook nog:
- Opvoedkundig advies voor jonge honden en nieuwe honden
Gedragstherapie is dus een verzamelnaam voor allerlei onderliggende kwesties die te maken hebben met hondengedrag.
Het is divers en vereist op-maat oplossingen omdat de hond en context altijd anders zijn.
Wat leer jij je hond, en wat weet de hond zelf ?
Als je naar het gedrag kijkt van een hond dan onderscheiden we twee soorten gedragingen:
1. Gedrag dat voortkomt uit het instinct
Dit zijn gedragingen die natuurlijk zijn voor een hond, en terug te herleiden zijn tot de soort.
Instinctief gedrag is bijvoorbeeld het jagen van een jachthond, of de werkdrift van een herder. Ook het willen thuishoren in een roedel en veiligheid zijn instinctieve basisbehoeftes waaraan moet worden voldaan.
2. Gedrag dat is aangeleerd (geconditioneerd)
Dit zijn reacties die een hond zelf heeft ontwikkeld onder invloed van zijn omgeving.
In deze categorie bevinden zich de meeste gedragsproblemen, en ben ik dus als hondengedragstherapeut vooral actief.
Ik kijk hoe de omgeving inwerkt op de hond en analyseer welke effecten dit heeft (gehad) op het gedrag. Werken we tegen de natuur van de hond in dan ontstaat er ‘disbalans’ en ondervindt de hond ‘ongemak’. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde aansturing of een leefomgeving die niet goed werkt.
Daarbij hebben we ook nog de non-verbale gedragingen. Omdat honden niet kunnen praten is het voor mij als gedragstherapeut erg belangrijk de hond te zien. Ik ben getraind om te bepalen wat de hond met zijn lichamelijke uitdrukkingen probeert over te brengen. In een eerder blog heb ik daarover een leuke cartoon gepubliceerd. Deze kun je hier lezen.
Wanneer heb je gedragstherapie voor je hond nodig ?
Over het algemeen kan ik zeggen dat dat moment is bereikt als je zelf niet meer verder komt met de gedragsproblemen. En bij de meeste mensen komt dat punt na lange twijfel en intensief ‘zelf dokteren’. Het lukt dan gewoon niet om permanent de verandering te brengen die je zoekt. Je mist de ervaring of de ‘feeling’ met de hond. En dat is helemaal niet erg. Ik begrijp volkomen dat het lastig kan zijn zelf verbetering te brengen voor je trouwe viervoeter. Een professioneel hondengedragstherapeut kan dan een verademing zijn.
Mijn gedragstherapie, geen ‘hit en run’ bezoek
Gedragstherapie betekent dat ik bij de hondeneigenaar thuis langskom en kijk hoe dingen beter kunnen.
We maken kennis en in een gesprek probeer ik een beeld te krijgen wat er allemaal speelt. Ik stel doelgerichte vragen, en kom zo tot een analyse van de oorzaken van de problemen. Daarna gaan we aan de slag met concrete stappen en instructies.
Afhankelijk van het gedragsprobleem werken we binnen en/of buiten, en probeer ik mijn kennis over te dragen. Het doel is natuurlijk in 1 bezoek te komen tot een punt waarbij de hondeneigenaar zelfstandig verder kan.
Bij probleemsituaties coach ik echter nog 3 weken door om er zeker van te zijn dat we het doel bereiken. Want in sommige gevallen kost het nu eenmaal meer tijd om patronen van jaren te veranderen.
Waar let ik zoal op ?
Ik kijk natuurlijk naar het gedrag van de hond, maar ook naar hoe jij de hond aanstuurt. Wat kunnen daarin verbeteren ? Verder is de (non verbale) communicatie naar de hond toe erg belangrijk.
Met welke energie doen we dingen, en begrijpt de hond ons wel ?
En hoe is het gesteld met de ruimtes waarin de hond leeft en de vaste patronen als belonen, spelen, slapen, wandelen en eten ? Het zijn allemaal relevante aandachtspunten.
Hoe lang duurt gedragstherapie voor een hond ?
Dat hangt sterk af van alle ingrediënten die het probleem bepalen.
Denk aan: het karakter van de hond, de plek waar de hond verblijft, zijn ras, de aansturing van de hond door de baas en medegezinsleden, de regels die de hond kent, de structuur om de hond heen, de basisgehoorzaamheid, de hoeveelheid beweging, de leeftijd, de gezondheid, de stressbeleving in huis en buiten, en de vrijheden die de hond krijgt. Een hele kluif dus om op orde te krijgen.
Ik neem daarom voor al mijn klanten de tijd en geef duidelijk aan wanneer het gedrag van de hond substantieel verbeterd moet zijn.
Soms gaat dat snel, maar andere veranderingen nemen meer tijd.
Zo is bijvoorbeeld overmatig blaffen sneller te veranderen dan angst bij een hond.
Mijn sleutel tot succes
Door nauw in contact te staan met al mijn klanten krijg ik een goed beeld van de effectiviteit van mijn werkwijze. Het geeft mij de kans ook telkens bij te leren, en beter werkende oplossingen te introduceren.
Na honderden bezoeken en intense begeleiding weet ik nu heel goed wat werkt en wat niet. Handig dus als je snel het beste advies in huis wilt hebben.
Een essentiële voorwaarde voor succesvolle gedragstherapie is wel de mate van betrokkenheid van elk lid van het gezin. Want hoe groter deze is, hoe sneller en beter alles gaat werken. Zijn er personen die zich ‘geen deel van het probleem’ voelen, dan wordt de slagingskans van de therapie kleiner.
Is mijn gedragstherapie ook iets voor jou ?
Honden met gedragsproblemen zijn over het algemeen goed te helpen.
Als hondengedragstherapeut probeer ik je te leren wat de oorzaak is van het gedrag en hoe we het ongemak kunnen wegnemen. Verder moeten we ook kijken naar de omgeving waarin de hond verkeert en de communicatie met de eigenaar.
Zijn daar nog dingen te verbeteren ? Meestal is dat wel het geval.
Veel van mijn klanten ervaren het als zeer prettig dat ik alle ins en outs van hun situatie met ze kan bespreken. Mijn kennis is groot, en de consults openen voor veel mensen een nieuwe wereld. Een wereld waarin je op een ontspannen manier met je hond kunt omgaan zonder stress of een gedragsprobleem. Is dat niet fantastisch !
De kracht van mijn aanpak is ook dat ik je veel tijd bespaar door langs te komen en precies aan te geven wat er moet gebeuren. Je krijgt mijn jarenlang opgebouwde kennis meteen tot je beschikking.
Mijn kennis heeft waarde die je altijd kunt blijven gebruiken.