Hond blaft naar voorbijgangers

Zephalinda Dog Coach blog

Hond blaft naar voorbijgangers.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.

Als professioneel hondengedragstrainer krijg ik regelmatig vragen van mensen waarom hun hond blaft naar voorbijgangers. Honden blaffen natuurlijk op verschillende momenten maar het blaffen naar andere honden of voorbijgangers lijkt toch wel favoriet te zijn.

In deze blog wil ik je laten kennis maken met de achtergronden van dit gedrag en geef ik je inzicht in de beweegredenen van de hond.
Waarom blaft een hond naar voorbijgangers, en is dit gedrag eenvoudig af te leren ?

Laten we snel beginnen.

 

Het probleem begint thuis al

Je zou het misschien niet denken maar bijna alle gedragsproblemen van honden beginnen in huis.

Thuis is de plek waar de hond zich het meest bevindt, en waar hij bijna al zijn kennis opdoet. Hij observeert er, en leert welke regels er gelden, welke vrijheden er zijn, op welke manier wij communiceren, en hoe de roedel precies in elkaar zit. Deze ingrediënten vormen het gedrag van de hond, samen met het instinct dat de hond van nature al heeft.

Als de hond een voorbijganger ziet en hij begint te blaffen dan zeggen wij meestal dat we dit de hond niet hebben aangeleerd. Daarmee bedoelen we dat we de hond over dit onderwerp niets hebben bijgebracht, en dat de hond dit uit zichzelf doet. We proberen het gedrag nog wel te corrigeren, maar de hond begrijpt ons niet. Hij denk dat hij goed bezig is voor zijn roedel.

Je ziet er is eigenlijk direct verwarring tussen wat wij denken, en wat de hond denkt. Tijd dus om er wat meer op in te zoomen.

Wat wil de hond bereiken met het blaffen ?

Om het gedrag te begrijpen moet je weten waarom een hond blaft naar een voorbijganger. Ik leg je hier zijn intenties uit:

 

1. Wegjagen

Dit gedrag zie je veel bij honden die blaffen vanuit hun eigen huis of de tuin. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun domein en zien passanten als ‘indringers’ die moeten begrijpen dat ze uit de buurt moeten blijven. Je zou kunnen zeggen dat je hond op deze manier dus een soort waakhond is die zijn territorium en roedel beschermt.

Er zijn wel 2 gradaties binnen dit gedrag te herkennen: 

Variant 1 : De hond wil niet op de passant af
Dit is een vrij onschuldige variant waarbij het blaffen een vorm van ‘waarschuwen’ is van de passant, of het ‘alarmeren’ van de roedel. De hond heeft geen verdere bijbedoeling dan het ‘gevaar’ passief te doen verdwijnen.

 Variant 2 : De hond wil wel op de passant af
Dit is een minder onschuldige variant die duidelijk meer management van de baas vereist. Als de hond op de passant af wil dan voelt de hond zelf de aandrang om te corrigeren of te handhaven. Het is dus niet meer alleen alarm slaan, maar ook de daad bij het woord voegen.
Wat je hier meestal ziet is dat de baas van de hond de vrijheden van de hond beperkt om ongelukken te vermijden. De hond moet dan bijvoorbeeld aan de lijn blijven, of zit opgesloten in een ruimte waar hij niet uit kan (in de tuin, of binnen in huis). 

 

2. Contact maken

Dit is natuurlijk een mildere vorm dan een hond die de voorbijganger wil corrigeren.
We hebben het nu over een hond die vanuit een sterke energieke opwinding gewoon naar de voorbijganger toe wil omdat hij nieuwsgierig is, en kennis wil maken. Dit gedrag gaat ook vaak gepaard met blaffen (en trekken aan de lijn). De hond gebruikt het blaffen dan als communicatiemiddel om zijn komst aan te kondigen.

 

De oorzaken en oplossingen

Nu we de bedoelingen van de hond kennen, is het tijd ons af te vragen hoe we het gedrag van de hond kunnen veranderen. Een klein trucje misschien, of gewoon wat meer correcties, of zelfs een blafband ? Het zijn de oplossingen die veel hondenbezitters wel zien zitten, want dan ben je snel van het probleem af. Maar helaas denken de meeste honden daar anders over.

Waarom werken onze ‘quick fixes’ dan niet tegen dit gedrag ?
Het komt omdat je dan alleen bezig bent het symptoom te bestrijden. Met andere woorden, je probeert het blaffen te stoppen, zonder te kijken naar de oorzaak. Een beetje dweilen met de kraan open dus eigenlijk.

Dus wat zijn dan de oorzaken en hoe moeten we die aanpakken.
Ik onderscheid er drie:

 

Oorzaak 1. De ongebalanceerde roedel

Vraag je eens af hoe je eigen hond de roedel zou ervaren waarin hij leeft. Begrijpt hij wat zijn positie is, en heeft hij duidelijkheid over regels en patronen. Of heeft de hond veel vrijheden om zelf dingen te bepalen, en eigen gedrag te ontwikkelen ?

Ik kom veel bij mensen waarvan de hond een heel ander beeld heeft van de roedel, dan de hondeneigenaren zelf. De baas van de hond denkt dan dat de hond op zich wel luistert en opvolgt wat je vraagt. Maar de feiten zijn meestal dat de hond zijn eigen gedrag kan invullen en daarbij gemakshalve ook het ‘roedelmanagement’ meeneemt. En daar gaan de dingen mis. De hond gaat zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de roedel, en begint een rol als bewaker, beschermer en handhaver in te vullen. Simpelweg omdat wij die rol laten liggen.

En dat verklaart ook meteen het gedrag waarbij de hond blaft naar voorbijgangers. De hond heeft een taak waarin deze reactie thuis hoort, ook al willen wij dat niet.
Als je gaat kijken naar een oplossing denk dan eens na hoe bij jou de verhoudingen liggen. Doet de hond bij jou ook aan roedelmanagement, en geef je de hond veel vrijheden zonder richting. Probeer dan stappen te maken in dat gedeelte, en werk aan een betere volgzaamheid.

Geef de hond altijd het gevoel tot de roedel te behoren, maar laat hem geen voortrekkersrol spelen. Die rol is namelijk voor ons weggelegd.

 

Oorzaak 2. Opgewonden en overprikkeld

Sommige honden kunnen druk worden als wij ze over-stimuleren. Dat wil zeggen dat we ze continu aandacht geven en veel interactie met ze hebben. De hond gaat daar gemakkelijk in mee en kan dan in een patroon van intens gedrag terecht komen. Gevolg is dat de hond maar moeilijk met al die prikkels om kan gaan, en vervolgens gaat reageren op alles wat beweegt of geluid maakt.

Wees je daarom bewust van de interacties die je hebt met je hond. Creëer meer rust, en minder contactmomenten.

 

Oorzaak 3. Bang en onzeker

Bange en onzekere honden willen ‘dreigingen’ bij zichzelf weghouden. Ze kunnen gaan blaffen naar passanten als zij zich door hen geïntimideerd voelen. Je ziet dit verschijnsel soms optreden tijdens een wandeling als een klein hondje aanslaat bij een naderende wandelaar. De hond wil het liefst wegkruipen, maar als dat niet gaat dan is blaffen de volgende optie.

De oplossing in dit geval is de angst en onzekerheid bij de hond wegnemen. Ik heb een aparte blog geschreven hoe je dit kunt doen. Deze lees je hier.

 

Kun je wel wat hulp gebruiken ?

Ik ben hondengedragsdeskundige en help hondenbezitters die vastlopen met gedragsproblemen. Samen kijken we naar de oorzaken en stel ik praktische oplossingen voor om tot verbetering te komen.
Mijn consults moeten aanvoelen als een warm bad en de instructies uitvoerbaar en herkenbaar.

Ik hecht grote waarde aan terugkoppeling van mijn klanten want ik perfectioneer daar mijn methodes mee.
Wat ik je geef is het beste uit honderden thuisconsults. En dat is toch een mooi cadeau!

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om aan het gedrag van je hond te werken.
Neem gerust contact op en laat me weten waar jij tegenaan loopt.
Ik kan je dan adviezen geven waar je wellicht jarenlang plezier van zult hebben.

 

Waar loop jij tegenaan ?

Vraag me of ik ook jou kan helpen

Of vul het formulier in: