Hond en baby
Een hond en een baby.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.
Als hondengedragstrainer krijg ik regelmatig de vraag hoe je een hond moet voorbereiden op de komst van een baby. Ik vertel de aanstaande ouders er graag meer over want het is een belangrijk onderwerp.
Honden zijn roedeldieren en zien de mensen en dieren om hen heen als onderdeel van die roedel. In de meeste gevallen begrijpen ze precies wat hun plek is, maar als er een nieuw lid bijkomt moet hun rol opnieuw worden bevestigd.
Laten we de natuur z’n gang gaan dan is er kans dat de hond een baby gaat zien als onstabiel en ondergeschikt roedellid. Dit kan leiden tot allerlei probleemgedragingen van de hond zoals pogingen van de hond om de baby op sommige momenten te willen ‘corrigeren’. Het is daarom belangrijk de hond al vroeg in de zwangerschap te betrekken bij de komende verandering.
In onderstaande blog geef ik je aandachtspunten hoe om te gaan met een hond-baby situatie.
Tip 1 (tijdens de zwangerschap): Wees je bewust van je emoties
Een gezin met een baby op komst gaat meestal door een achtbaan van emoties: blijdschap, onzekerheid, drukte/stress met de voorbereiding, stemmingswisselingen enz. enz.
Voor een hond zijn deze emoties maar moeilijk te begrijpen. Een hond heeft vooral behoefte aan stabiele energie en een duidelijke structuur.
Mijn tip is daarom te letten op de signalen die je bewust of onbewust uitzendt naar je hond. Wek je stress op bij de hond, of vraag je van de hond je emoties te begrijpen ? De kans is groot dat dat niet goed gaat uitpakken.
Verplaats je af en toe in de hond en vraag je af hoe de hond over je zou denken. Ben jij nog het baken waarop je trouwe viervoeter kan terugvallen ?
Tip 2 (tijdens de zwangerschap): Houd de structuur gelijk
Probeer zo lang mogelijk dezelfde omgang te hebben met je hond als voorheen. Je hond zal je dan blijven begrijpen en volgen. Dus, doe gewoon de dingen die je daarvoor ook deed, en plaats de hond niet in een mentaal of fysiek isolement.
Tip 3 (tijdens de zwangerschap): Simuleer dat de baby er is
Het is leuk om met de hond alvast te simuleren of de baby er al is.
Leg bijvoorbeeld een pop in de wieg, of zet deze alvast op je schoot. Kijk hoe de hond reageert op jouw aandacht voor dit nieuwe ‘wezen’. Maak geluidjes en zing bijvoorbeeld iets. De hond zal vast nieuwsgierig worden en willen ruiken aan dit ‘object’. Laat het gerust toe. Het is dus prima om de hond te laten kennismaken, en honden doen dit nu eenmaal het liefst met de neus.
Een andere leuke tip is om een pop in de wandelwagen te leggen en alvast te gaan wandelen met de hond. Doe de riem van de hond aan de wandelwagen zodat het lijkt alsof de pop (baby) de hond leidt. De hond krijgt hierdoor respect voor zijn ‘leider’ en zal – als het goed is – rustig blijven volgen. De hond let dus niet zozeer op de pop of degene die de wagen stuurt, maar volgt de energie die uitgaat van het geheel.
Tip 4 (tijdens de zwangerschap): Laat de hond wennen aan de geur
Een andere tip is om de hond ook bekend te maken met andere nieuwe geuren die komen. Laat de hond snuffelen in de babykamer aan kleding, zeep en lotions.
Daarmee worden dit voor de hond bekende geuren die hij later als ‘vertrouwd’ ziet.
Als je baby hiernaar gaat ruiken, dan zal de hond het herkennen en ervaren als iets dat in orde is en geen gevaar oplevert.
Tip 5 (tijdens de zwangerschap): Laat de hond wennen aan het huilen
Huilen is een geluid dat de hond niet kent, maar al snel zal verbinden met een bepaalde stress. Dat komt niet alleen door het volume, maar ook doordat de ouders er vaak direct op reageren. Het triggert een alarm bij de mens, en zal dat ook bij een dier doen. Als de hond niet is geleerd wat hij ermee aan moet, dan zal hij willen acteren om het huilen te stoppen. De hond kan dan bijvoorbeeld gaan reageren door te janken, grommen of blaffen. Maar ook bijten zou een instinctieve reactie kunnen zijn.
Mijn tip is om met de hond de reactie op babygehuil te oefenen. Speel het geluid af, blijf kalm en straal rust uit. Leer de hond naar zijn plekje te gaan, en bijvoorbeeld niet mee naar de baby. Op het moment dat de hond dat begrijpt zal hij zich niet meer geroepen voelen in actie te komen en/of stress te ervaren.
Tip 6 (tijdens de bevalling): Wat te doen met de hond
Ik zou mensen niet aanraden om de hond bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Een bevalling kan stressvol zijn (hopelijk niet…) en dat kan z’n weerslag hebben op de hond. Ze kunnen de baby dan ervaren iets dat de roedel destabiliseert en stress veroorzaakt.
Beter is dus de hond na de bevalling kennis te laten maken met baby als de rust is teruggekeerd. De start zal dan een stuk kalmer zijn en veiliger aanvoelen.
Tip 7 (na de bevalling): Introductie van de baby aan de hond
Je wilt natuurlijk dat je hond kennismaakt met de baby. Maar hoe ?
Ik raad mijn klanten aan er niet te verkrampt over te doen. Ben je zelf rustig en is de hond rustig, dan kun je het initiatief nemen om de baby te laten zien. De hond zal even willen kijken, en liefst ook ruiken. Dat kan bijvoorbeeld met een halve meter afstand of iets korter. De hond zal de geur opslaan, en bestempelen als ‘goed’ als jullie er zelf een stressvrije energie bij hebben. Voed dus geen opwinding of spanning bij de hond. Doe alles zo natuurlijk en logisch mogelijk.
Ik zou de hond niet direct lichamelijke toegang geven tot de baby zodat ie bijvoorbeeld kan likken. Een baby heeft nog niet veel weerstand, dus houdt dat in de gaten.
Krijg je ook ‘vreemde’ honden over de vloer, wees dan extra waakzaam. De dynamiek kan ineens veranderen, en dat kan een trigger zijn voor de hond. Geef dus ook deze honden geen fysieke toegang tot de baby.
Tip 8 (na de bevalling): Verdeel je aandacht, voorkom problemen
Als een gezin een baby krijgt dan zal de aandacht vooral uitgaan naar de baby. Verlies je viervoeter echter niet uit het oog.
Je hond is een sociaal dier, en doet nog graag de dingen die je altijd deed. Geef nog steeds je aandacht, ga wandelen, en betrek de hond in je leven. Zet de hond niet op het laatste plan omdat hij er nu eenmaal is.
Bij veel mensen komt de vraag op of een hond jaloers kan worden op het kind.
Jaloezie is een menselijke emotie die een hond niet kent.
Tip 9 (na de bevalling): Kan de baby alleen met de hond ?
Het simpele antwoord is ‘nee’.
Het is niet aan te raden een hond alleen te laten met een baby.
Een hond zal een baby niet zomaar iets aandoen, maar het is mogelijk dat hij de energie van de baby niet begrijpt. Het kan dan bijvoorbeeld gebeuren dat als een baby gaat huilen de hond dit wil stoppen. En honden zijn hier natuurlijk niet voor gemaakt.
Tip 10 (na de bevalling): Leer je kind een goede omgang met de hond
Een kind leren omgaan met een hond is een hele belangrijke activiteit. Met ‘omgaan’ bedoel ik de behoeftes kennen van de hond, en respect tonen.
Ik vind het leuk om consults te hebben bij gezinnen om ze te leren over de opvoeding van de hond. Ik heb er zelfs een op-maat pakket voor gemaakt genaamd ‘Opvoedingsadvies‘. Dit consult gaat in op alle lichamelijke behoeftes van de hond, gehoorzaamheid, gedrag en nog veel meer. Ook voor kinderen is dat superinteressant. Een ervaring die een leven lang mee kan gaan.
Vanuit mijn perspectief als hondengedragsdeskundige is de hoofdzaak om actief met je kind na te denken over het welzijn van je hond. Wees niet onnadenkend, en leer je kind wat een hond nodig heeft, en wat respect voor de hond inhoudt.
Tip 11 (na de bevalling): Welke problemen kom ik vaak tegen
Ik heb veel bezoeken gehad bij gezinnen waarbij het gedrag van de hond langzaam is veranderd na de komst van de baby. Ik word dan vaak pas ingeschakeld als iedereen ten einde raad is.
Vanuit mijn ervaring geef ik je een drietal zaken die in de eerste periode vaak fout gaan:
- Men heeft weinig aandacht meer voor de hond
Bij sommige gezinnen verschuift de aandacht bijna volledig weg van de hond. Een hond begrijpt dat niet zomaar, en kan gefrustreerd raken. Minder beweging, opsluiting in de bench en weinig aandacht doen echt iets met een sociaal dier.
- De hond is de baby gaan zien als zijn bezit
Een hond met een dominante positie in het gezin kan een baby gaan ervaren als een ‘zwakke schakel’. Het is dan een object dat huilt, kruipt en onstabiel overkomt. Als een hond daartegen wil optreden kan hij gaan grommen, of zelfs bijten om deze zwakke factor uit de roedel te stoten. De hond voelt het op dat moment als zijn plicht.
- De baby of peuter respecteert de hond niet
Als een baby of peuter gaat rondkruipen of lopen dan krijgt de hond het soms zwaar te verduren. Als er geen grenzen zijn dan kan de baby of peuter de hond ‘belagen’. Aan de staart trekken, onbewuste provocaties, afpakken van hondenspeeltjes of eten, de bench als speeltoestel gebruiken, ik zie het allemaal gebeuren. Leer je kind dus zo snel mogelijk wat de regels zijn. Zo voorkom je problemen.
Heb je vragen over mijn blog of wil je in contact komen met mij, vul dan het contactformulier in, of Whatsapp mij even.