Hond plast in huis
Hond plast in huis.
Waardevolle inzichten uit mijn praktijk.
Als hondengedragstrainer krijg ik regelmatig de vraag waarom een hond plast in huis.
Mensen proberen vaak van alles om dit ongewenste gedrag te verhelpen, maar soms lukt het gewoon niet. Is het gedrag onlangs plotseling begonnen, of is het een pup die nog niet beter weet ? Ik ga er in dit blog nader op in.
Mocht je meer geïnteresseerd zijn in probleemgedrag als blaffen, verlatingsangst, een bange hond of gebrek aan controle, klik dan op dat woord voor mijn aparte blog over het onderwerp.
Laten we eens nader kijken waarom een hond plast in huis.
De hond is niets anders geleerd (bijv. pup)
Pups moeten veel leren en zijn bij de geboorte natuurlijk niet zindelijk. Dat moeten wij ze leren. Als de pup nog niet zindelijk is als hij bij ons thuis arriveert dan moeten we aan de slag.
Het zindelijk maken van een pup kan 1 a 2 weken duren. De tijdsduur varieert een beetje afhankelijk of de hond snel duidelijkheid krijgt wat we van hem verwachten, en of hij zich prettig voelt in z’n nieuwe omgeving.
Er zijn ook situaties waarbij mensen een nieuwe hond krijgen die al volwassen is, maar toch nog niet zindelijk is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een asielhond die nooit een huis gekend heeft. Ook in deze gevallen is zindelijkheidstraining de oplossing.
De hond plast uit angst of nervositeit
Sommige honden laten de plas lopen als ze angstig worden of nerveus. De emotie neemt het dier over, en ze controleren hun lichamelijk functies dan niet meer optimaal.
Honden die in het nauw gedreven worden of bang zijn gedisciplineerd te worden door hun baas kunnen dergelijk gedrag vertonen. Ze anticiperen dan op pijn.
Verder zijn er honden die angst kunnen hebben in bepaalde ruimtes vanwege eerdere ervaringen, of bij harde geluiden die stress veroorzaken. Ook deze honden kunnen uit angst gaan plassen.
Het helpen van je hond in deze omstandigheden is natuurlijk erg belangrijk. Weet je niet waar je moet beginnen, vraag het dan gerust aan mij.
De hond plast uit opwinding
Honden kunnen ook gaan plassen als ze opgewonden zijn.
Denk aan een situatie waarbij een hond op z’n rug rolt als er bezoek binnenkomt dat ie leuk vindt. De hond kan z’n spieren dan soms niet goed controleren.
Mijn oplossing zou zijn de opwinding op dit soort momenten proberen te minimaliseren door de hond aanwijzingen te geven dat hij rustig op z’n plekje moet blijven.
De hond plast uit territoriumdrift
Dit gedrag kan om 2 redenen ontstaan:
– de hond beschouwt het huis als zijn ‘eigendom‘.
Er is sprake van een situatie waarin de hond dominant is geworden. De hond laat dit blijken door aan ‘indringers’ door te geven wie er de baas is.
– de hond ervaart concurrentie in zijn territorium
De concurrenten zijn in dit geval meestal een kat of een nieuwe hond.
Dieren communiceren door middel van geuren, en de dominante hond geeft aan van wie de ruimte is.
In beide gevallen voelt de hond zich het hoofd van de roedel, en markeert hij de ruimte. Omdat dominante honden hun territorium vaak beschouwen als hun hele leefgebied (dus huis + uitlaatgebied) zullen ze buiten ook vaker markeren.
Er is gerichte hondengedragstherapie nodig om de territoriumdrift van de hond te beteugelen. Er moet gewerkt worden aan de vrijheden die de hond heeft, en zijn impulsgedrag.
De hond is te lang alleen
Honden kunnen maximaal 4-6 uur alleen zijn, en pups maar hooguit 1-2 uur.
Als de dieren niet voldoende zijn uitgelaten, veel drinken omdat ze dorst hebben of omdat ze eten moeten verteren (bijv. droge brokken), dan kan er hoge nood ontstaan. Een hond zal er alles aan doen om zijn behoefte niet in huis te doen, maar kan soms niet anders. Straf de hond er niet voor, maar wees alerter en organiseer je afwezigheid op een betere manier.
De hond heeft fysieke klachten
Honden kunnen ook plassen in huis omdat ze fysieke klachten hebben. Denk in dat geval aan bijvoorbeeld blaasproblemen.
Vermoed je fysieke klachten, ga dan eerst naar een dierenarts.
Hoe ga ik te werk als gedragstrainer
Honden die ongemak ervaren en dat uiten door bovengenoemde gedragingen zijn goed te helpen.
Als hondengedragstrainer probeer ik je te leren wat de oorzaak is van het gedrag en hoe we het ongemak kunnen wegnemen. Verder moeten we ook kijken naar de omgeving waarin de hond verkeert en de communicatie met de eigenaar.
Zijn daar nog dingen te verbeteren ? Meestal is dat wel het geval.
In z’n algemeenheid is het voor veel van mijn klanten een fijne ervaring als ik alle ins en outs van hun situatie met ze kan bespreken. Mijn kennis is groot, en de consults openen voor veel mensen een nieuwe wereld. Een wereld waarin je op een ontspannen manier met je hond kunt omgaan zonder stress of probleem. Is dat niet fantastisch !
De kracht van mijn aanpak is ook dat ik je veel tijd bespaar door langs te komen en precies aan te geven wat er moet gebeuren. Je krijgt mijn jarenlang opgebouwde kennis meteen tot je beschikking.
Mijn kennis heeft waarde die je altijd kunt blijven gebruiken.